Tramp našao alternativu na društvenoj mreži Parler

epa, AP Gerald Herbert, Goran Srdanov, Milos Petrovic

Nakon što je Donaldu Trampu ukinut nalog na Tviteru zbog “rizika od podsticanja na nasilje”, on je najavio prelazak na Parler, društvenu mrežu omiljenu među konzervativcima, a njegov primer sledio je deo ovdašnjih političara, mahom desnih opredeljenja.

Ipak, za sve koji su poželeli da nađu utočište na novoj društvenoj mreži, početkom ove nedelje pojavila se ogromna prepreka – sajt joj više ne funkcioniše jer je Amazon odbio da hostuje njene sajtove, dok su “AppStore” i “Play store” njenu aplikaciju sklonili iz svojih prodavnica za ajfon i android telefone.

A kada će biti vraćena ne zna ni izvršni direktor Parlera Džon Mace koji je samo rekao – “To možda neće biti nikada. Još ne znamo”.

Ukidanje Trampovog naloga, posle kog je on pozvao 88 miliona svojih pratilaca da učine isto, nije došlo iznenada, a iz kompanije „Tviter“ su objasnili da je odluka doneta nakon “pažljivog razmatranja poslednjih tvitova”. Prvobitno je predsednik SAD bio zaključan na 12 sati, pošto je ljude koji su upali Kongres nazvao “patriotama”.

Trampova igra

Stotine njegovih pristalica upale su u zgradu dok je u toku bila sednica na kojoj je trebalo potvrditi pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima. Poginuli su četiri civila i jedan policajac. Tviter je tada upozorio da bi Trampov nalog mogao biti trajno suspendovan ukoliko opet prekrši pravila. Kada je nalog posle 12 sati odblokiran, Tramp nije odustao, oglasio se sa dva tvita, posle kojih su čelnici kompanije rekli “dosta”.

U prvom je napisao: “75 miliona sjajnih američkih patriota koji su glasali za mene i Ameriku na prvom mestu imaće svoj glas još dugo u budućnosti. Niko ih neće nipodaštavati, ni na koji način!”. Iz „Tvitera“ su ocenili da ovaj tvit “ukazuje da predsednik Tramp nije spreman na mirnu predaju vlasti”.

U drugom je najavio: “Za sve one koji se pitaju, neću biti na inauguraciji 20. januara”. Ponovo je usledila reakcija čelnika „Tvitera“ i ocena da su “mnoge pristalice to doživele kao potvrdu da izbori nisu bili legitimni”. Oba tvita, zaključili su, predstavljaju “kršenje politike o glorifikaciji nasilja”.

Pre suspenzije, Tramp je često koristio ovu društvenu mrežu i pritom nije birao reči, vređao je protivnike, obračunavao se sa istomišljenicima, negirao “lažne vesti”… Supendovan je i sa Fejsbuka, a njegova desna ruka i specijalac za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je još pre nekoliko meseci promovisao Parler kao alternativu na kojoj, kako je tvrdio, za razliku od Tvitera može slobodno da se diskutuje.

Selidba srpskih političara na Parler

Baš tu “neslobodu” je Tviteru zamerio i član SNS i advokat Vladimir Đukanović, koji je vrlo žustro reagovao na suspenziju Trampovog naloga. Ugasio je Tviter nalog, i to uživo u programu.

– Ja ću, ako možete da zumirate, da deaktiviram svoj nalog, odlazim sa Tvitera, ne želim da učestvujem u nečemu takvom i pozivam ljude da pređu na Parler. Imate mrežu gde možete nešto da kažete – poručio je Đukanović.

Zbogom “ptičici” i Tviter kavezu rekao je i lider Dosta je bilo Saša Radulović.

„Otvorio sam nalog na Parler društvenoj mreži. Pozivam sve slobodoumne ljude da urade isto“, napisao je Radulović.

Šta je Parler i kakav se problem pojavio?

Šta je Parler? Zbog čega je toliko zanimljiv Trampu, Raduloviću, Đukanoviću? U pitanju je društvena mreža pokrenuta 2018. godine, ali je od početka ove nedelje novim korisnicima bilo nemoguće da je instaliraju, jer je „Amazon“ suspendovao njene servere pozivajući se na objave koje potiču na nasilje. Aplikaciju su iz svojih prodavnica obrisali i „Gugl“ i “Epl”.

Izvršni direktor Parlera Džon Mace istakao je za Rojters da ta aplikacija ima više od 12 miliona korisnika i da sada pregovara sa nekoliko “klaud” servisa o njenom hostovanju, međutim nije želeo da kaže o kojim kompanijama je reč.

On je dodao da bi najbolje bilo kada bi se Parler vratio na Amazonove servere, protiv koje je u ponedeljak podneo tužbu zbog onemogućavanja toj društvenoj mreži da funkcioniše.

Parler funkcioniše slično Tviteru. To znači da korisnici prate profile drugih ljudi, a umesto da tvituju oni “parliraju“. Popularan je među konzervativcima zbog labavih načina kontrole onoga što se objavi. Tako su tamo često oživljavale popularne teorije zavere i prenosile se neproverene informacije o pandemiji kovida 19 i vakcinama.

Zato o njemu i vlada stav da nije mreža za razmenu mišljenja i kritika, već za okupljenje istomišljenika oko (često) diskutabilnih ideja. To onda sa sobom povlači pitanje i da li bi Parler mogao da bude mesto gde će se ubuduće okupljati ekstremni desničari i tu sakupljati svoje sledbenike i regrutovati za eventualne sporne akcije.

Pre američkih izbora 3. novembra imao je oko 4,5 miliona korisnika, među kojima i istaknute konzervativce kao što su Trampov advokat Rudi Đulijani i Erik Tramp. Krajem godine je dodavao onoliko korisnika u minuti koliko je nekad sticao u jednom danu, a od pre nekoliko dana zabeležen je masovan priliv desničara i konzervativaca, koji su sa Tvitera odlazili nezadovoljni zbog ograničenja i sklanjanja Trampa.

Baš ta (ne)sloboda je kamen spoticanja, a u javnosti se povela ozbiljna diskusija da li je Trampu ukinuta sloboda govora, ali i da li se može bez zadrške pozivati na nerede, širenje rasne i verske mržnje. Tema je izazvala veliku pažnju, pa se juče oglasila i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je suspendovanje Trampa nazvala “problematičnim“.

To je juče rekao portparol nemačke kancelarke Stefan Sajbert koji je, upitan o odluci „Tvitera“, kazao da operatori platformi društvenih medija “snose veliku odgovornost za to da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem na nasilje“. Rekao je da je ispravno ne “odstupiti“ kada se takav sadržaj postavlja, “na primer tako što se označi”. Ali Sajbert je takođe rekao da je sloboda mišljenja fundamentalno pravo od “suštinskog značaja“.

– U ovo osnovno pravo može se intervenisati, ali prema zakonu i u okviru koji definišu zakonodavci – a ne prema odluci rukovodstva platformi društvenih medija. Gledano iz ovog ugla, kancelar smatra problematičnim to što su nalozi američkog predsednika sada trajno blokirani – rekao je Šajbert.

I zaista, Tviter je, u toku predsedničke kampanje u SAD i posle izbora uz neke Trampove tvitove dodavao restrikcije, disklejmer da je u pitanju osporena informacija, a neki su bili prekriveni sivim obaveštenjem da se radi o “osporenim informacijama koje mogu biti netačne”.

Leave a comment