Svinje novi gejmeri u 2021. – esperiment uspeo!

U eksperimentu koji je do sada bio rezervisan samo za primate, došlo se do neočekivanih rezultata, jer su svinje pokazale iznenađujuću prilagodljivost ponašanja i mentalnu fleksibilnost, naučivši da igraju video-igru pomoću džojstika.

Rezultati eksperimenta sprovedenog sa četiri svinje na Univerzitetu „Pardju“ u Indijani, objavljeni u časopisu Frontiers in Psychology, pokazuju kako su sve četiri eksperimentalne životinje pokazale bar mao razumevanja za koncept igre, uprkos nedostatku ruku ili prstiju koji su potrebni za upravljanje džojstikom.

Eksperiment je izveden sa dve svinje rase jorkšir, Hamlet i Omelet i dve panepinto mini svinje, Eboni i Ajvori, koje su obučene da njuškom pomeraju džojstik prateći dešavanja na monitoru ispred sebe.

Koristeći uobičajene tehnike potkrepljenja i nagrađivanja hranom, svinje su polako, ali sigurno uspele da savladaju osnove video-igre u kojoj je cilj bio da se džojstikom usmeri strelica prema različitim zidovima na ekranu.

Postignuće sve četiri životinje je značajno prevazišlo očekivanja istraživača, jer su svinje uspele da uspostave uzročno-posledičnu vezu između upravljanja džojstikom i digitalne akcije koja se odvija na ekranu pred njima. I sve to, uprkos činjenici da su mogle da upraljaju samo svojom njuškom, umesto rukama.

„Nije malo postignuće da životinja razume koncept da ponašanje koje vrši proizvodi efekat negde drugde. Da svinje mogu da to obave u bilo kojoj meri, trebalo bi da nas podstakne da istražimo šta su još sposobne da nauče i kako to učenje može da utiče na njih“, naglašava rukovodilac studije, dr Kandis Kronej, i dodaje da će nas ova istraživanja naterati da preispitamo naš ukupan odnos prema životinjama.

Tokom eksperimenta svinje su dobijale hranu kao potkrepljenje za pravilno obavljene zadatke, ali su, takođe, pozitivno reagovale i na usmeno i taktilno ohrabrivanje u odsustvu poslastica, što je istraživače navelo da zaključe kako su svinje sposobne za daleko dublje razumevanje sveta oko sebe, nego što se do sada mislilo.

Svinje nisu pokazale veštine kao primati, ali tome uzrok može biti i priroda eksperimenta koja favorizuje životinje sa drugačijim sposobnostima zapažanja i spretnosti.

Istraživačima je ponestalo vremena da eksperiment zaokruže i istraže mogućnost komuniciranja sa svinjama preko niza simbola, što je uspevalo u ranijim eksperimentima sa primatima.

Ostaje da se vidi koliko su mentalni kapaciteti i ponašanje svinja složeni, ali ovo istraživanje će sigurno pokrenuti i niz etičkih pitanja vezanih za istraživanje sposobnsti za učenje kod životinja.

Leave a comment