Ponovo u slobodnoj prodaji brzi testovi na koronu

 

 

Nedugo nakon što su pompezno povučeni iz prodaje takozvani kućni testovi na koronu, u veledrogerijama širom Srbije pojavili su se novi, koji otkrivaju virus iz pljuvačke, i to za samo 10 minuta!

Pre nešto više od mesec dana, u našoj zemlji odjeknula je vest da su brzi antigenski testovi na virus korona dostupni građanima u domaćim apotekama. Zbog povoljne cene (oko 1300 dinara), kao i brzine dobijanja rezultata – za pola sata saznajete da li imate koronu, građani Srbije pohrlili su da nabave kućne testove.

Međutim, nakon dva dana povučeni su iz prodaje kada je obelodanjeno da testovi “nisu namenjeni građanima” i da je “neko načinio grešku”. Istini za volju, građanima se savetovalo da se ne testiraju samoinicijativno, već da to radi zdravstveni radnik.

Ostalo je nerazhašnjeno kako su brzi testovi uopšte dospeli u apoteke. Nije poznato šta je inspekcija utvrdila na terenu, ali su antigenski kućni testovi doživeli svoj krah.

Međutim, najnovija vest je da su se testovi iz pljuvačke pojavili u veledrogerijama u slobodnoj prodaji za kućno testirtanje na koronu i uveliko se reklamiraju po ceni od 1600 dinara. Reč je takođe o antigenskim testovima, dakle detektuju da li ste zaraženi koronom, a ne da li imate antitela. Posebno su privlačni jer se bris uzima iz pljuvačke, za razliku od daleko neugodnijeg odvajanja sekreta iz nosa kod prethodnih antigenskih testova.

Za više informacija obratite se na broj 062/ 18 19 114.

Leave a comment