Fejsbuk gasi svoj sistem za prepoznavanje lica

Kompanija Meta je objavila da u narednim nedeljama gasi sistem za prepoznavanje lica na Fejsbuku. Više nećete biti automatski prepoznati na fotografijama koje je neko drugi objavio, a Fejsbukov tim će izbrisati preko milijardu različitih obrazaca koji služe za prepoznavanje lica. Automatski opisi za osobe sa oštećenim vidom takođe će prestati da imenuju osobe otkrivene na fotografijama.

Kako je saopšteno iz kompanije Meta, ova odluka je doneta zbog „rastuće zabrinutosti“ javnosti zbog upotrebe programa za prepoznavanja lica, uključujući i „nedovoljnu regulaciju“ primene ove tehnologije.

Uprkos tome što su u kompaniji Marka Zakerberga verovali da bi prepoznavanje lica i dalje moglo da bude od koristi u pojedinim situacijama, kao što je omogućavanje pristupa zaključanim nalozima, ipak su se odlučili za „uži“ pristup koji je više orijentisan na poštovanje privatnosti.

Već je postojao značajan pritisak da se ovaj sistem isključi. Kompanija Meta (doskora „Fejsbuk“) već je platila 650 miliona dolara 2020. godine na ime odštete po privatnoj tužbi za narušavanje privatnosti, i verovatno više ne želi da se suočava sa sličnim problemima.

Vlade u više zemalja sveta već su usvojile ili uveliko razmatraju barem delimičnu zabranu korišćenja tehnologije za prepoznavanje lica. Fejsbukov sistem nije eksplicitno bio u suprotnosti sa tim zakonima, ali shvatili su poruku da sistemi za prepoznavanje lica širokog spektra nisu baš dobrodošli.

Kako sada stvari stoje, ne povlači se samo „Fejsbuk“. „Amazon“ je apsolutno zabranio policijsku upotrebu svoje platforme Rekognišn, a „Gugl“ je još od 2018. odbio da prodaje tehnologiju za prepoznavanje lica. Iako „Meta“ nije u potpunosti odustala od koncepta, očigledno želi da bude viđena kao napredna – i nastavi da popravlja svoju prilično narušenu reputaciju kad je reč o privatnosti svojih korisnika.

Leave a comment