Све више купујемо готова кувана јела…

Уместо кеса са пијаце или из продавнице, све чешће кући носимо већ спремљену храну. Кухињица у комшилуку које су спремале готова јела било је пре епидемије короне скоро на сваком ћошку. Како је сада и да ли ће можда домаћи специјалитети победити киоске брзе хране?

“Па јунетина најскупља, преко хиљаду и нешто је кило, исецкате на коцкице, доста лука и црнога на крају и белога, то се крчка са доста зачина, али најбитнија је алева паприка и то је гулаш”, објашњава једна суграђанка.

Крчкају се и цене намирница, струје, а и слободног времена је све мање. Зато локали у којима се продају готова јела ничу из дана у дан. Понуда је разноврсна, а цене ниже него у ресторанима.

“Претпостављам да су запослени људи, обоје раде и онда немају времена за то. Не исплати се свакако за двоје, троје, четворо куповати или кувати – то је велика разлика”, каже један суграђанин.

“Тешко је сада говорити у овом тренутку када се сваки дан или сваке недеље мењају цене, ако је до јуче јунетина била 600, 700, 800, сад је 1.200”, додаје други.

И у великим маркетима постоје одељци са готовим јелима. Разне врсте салата, пасуљ, пилав, сарма, тиквице, мусака, па чак и супа или чорба. Све може да се спакује и понесе. Купци – све генерације.

“Недостатак времена, брз темпо живота омогућио је развој овог сегмента, јер можете увек у нашој понуди наћи топла, свежа јела и самим тим и уштедети време. Да ли се купује за породицу од четири и више чланова до појединачних куповина, овде је пословни свет врло присутан, то су порције од 200 па на више грама, свако може наћи своју комбинацију”, наводи Милош Младеновић, инжењер технологије и директор производње.

А комбинују се и калорије, па су све траженији нутритивно избалансирани оброци. Већи произвођачи кажу да у креирању менија учествују нутриционисти.

“За неке редукционе дијете које су тренутно тренд мало су строжи неки нутритивни захтеви, али генерално сва наша јела су нутритивно избалансирана са одговарајућим односима меса, поврћа, заиста јако водимо рачуна о томе”, додаје Младеновић.

Популарни су и пакети, главно јело, салата, лепиња или хлеб – негде пиће или десерт гратис. Чак је једна шљункара одлучила да своје муштерије почасти куваним јелом и салатом.

 
Leave a comment