021-301-85-27 / 062 18-19-114 kristiano.ns.23@gmail.com

Grejna sezona je sve blize, toplane obećavaju,cene ne obećavaju.

Grejna sezona je sve bliža, zvanično počinje 15 oktobra. Iz svih 59 toplana obećavaju dobro grejanje. U toku su tehničke probe daljinskih sistema jer treba, kažu, otkloniti eventualne nedostatke na toplovodima.

Remonti su završeni, negde su rađeni manji negde veći zahvati i svi su najviše radili na zameni zastarelih toplovoda. Kruševačku toplanu, gde je poslednjih godina bilo najviše problema, Vlada je pomogla sa 350 miliona dinara, pa nadležni najavljuju bolje grejanje.

eventualne nedostatke na toplovodima.

Remonti su završeni, negde su rađeni manji negde veći zahvati i svi su najviše radili na zameni zastarelih toplovoda. Kruševačku toplanu, gde je poslednjih godina bilo najviše problema, Vlada je pomogla sa 350 miliona dinara, pa nadležni najavljuju bolje grejanje.Pripremila Ružica Vranjković i dopisnici RTS-a

“Hladne probe su krenule pre 15 dana, za sada sve što je izdržalo je dobro. Imamo dosta intervecija na vrelovodu koje se trudimo da otklonimo do početka grejne sezone”, navodi Saša Lukić iz Službe održavanja u Kruševačkoj toplani.

“Tako da će ova toplana biti speremna za sve izazove koje stoje pred nama pred početak grejne sezone. Energenata imamo 12.000 tona uglja, proverene su gasne instalacije”, tvrdi direktor Toplane u Kruševcu Dragan Azdejković.

U Beogradu i Novom Sadu više nema prepreka, u zavisnosti od vremenskih uslova zagrevanje radijatora može početi i ranije, jer su gradske samouprave izmenile odluke o trajanju grejne sezone. Za raniji start spremni su, kažu, u još nekoliko gradova.

“Ukoliko se ispune uslovi koji su propisani o načinu isporuke toplotne energije grada Zrenjanina grejna sezona može da krene i ranije. To znači da tri dana zaredom od 21 čas tempertura ne prelazi 12 stepeni”, objašnjava Melanija Lojput iz Zrenjaninske toplana.

Najvažnije je što i cene grejanja ostaju po starom.

“Nas u samom startu sezone ne očekuju nikakvi problemi. Nadam se da će i ovi vremeski uslovi biti povoljniji kako bi sezona imala svoj kontinualni tok”, kaže direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

A za nesmetano grejnje veoma je važna naplata. Nadležni podsećaju da si u lancu svi uvezani – toplane moraju da plate snabdevačima energenata samo ako potrošči redovno izmiruju račune za grejanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *