021-301-85-27 / 062 18-19-114 kristiano.ns.23@gmail.com
Hilandar2

Hilandar – kompletna obnova do kraja 2021. godine

Kompletna obnova Manastira Hilandar, koji je stradao u požaru pre 14 godina, očekuje se do kraja 2021. godine, zaključila je Komisija za Hilandar koja je zasedala na Svetoj Gori. Komisiju čine stručnjaci, predstavnici države i ustanove koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

U požaru 2004. godine izgorelo je gotovo dve trećine manastira. Vatra je odnela najstarije konake, igumenariju, četiri male crkve. Do sada je obnovljeno oko 70 posto.

“Ostala su još dva objekta, koja treba podići, to su igumenarija i dohija, oba su iz 17. i 18. veka. Odatle je, uzgred rečeno, požar i krenuo”, kaže profesor Vladeta Janković, član Komisije za Hilandar.

Glavni arhitekta manastira i član Komisije za Hilandar, profesor Mirko Kovačević kaže da je sada napravljen sistem trostepene zaštite.

“Prvo i osnovno, uradili smo prilično materijala, priličnu količinu materijala koji ne gore ili gore jako sporo”, ističe profesor Kovačević.

Za obnovu manastira država je ove godine izdvojila 80 miliona dinara, a još oko 20 miliona prikupljeno je iz donacija građana. Kompletna obnova očekuje se do kraja 2021. godine.

“Požar je otkrio i ukazao na još neke, brojne nedostatke u konstrukciji, u temeljima, i u mnogim drugim aspektima, tako da će se održavanje Manastira Hilandar nastaviti naravno uz pomoć države, i moraće da budu nastavljeni i posle tog roka 2021. godine”, rekao je ministar kulture i predsednik Komisije za Hilandar Vladan Vukosavljević.

Direktor Zadužbine Manastira Hilandar kaže da je kvalitet radova visoko ocenjen.

“Pre nekoliko godina tu je bila i komisija Uneska koja je posmatra i moram da priznam – vrlo smo zadovoljni time što smo dobili izuzetno visoku ocenu za kvalitet radova”, navodi direktor Milivoj Ranđić.

Posle požara 2004. godine, formirana je manastirska vatrogasna jedinica koju čini 14 monaha, koji vatru gase uz pomoć dva kamiona. Požari su veoma česti, ali, na sreću, većina je onih van samog manastira, u šumama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *