021-301-85-27 / 062 18-19-114 kristiano.ns.23@gmail.com

Raša Popov biće sahranjen, danas, u Aleji velikana na Novom groblju, 22. aprila u 13 sati.

Komemoracija Raši Popovu, književniku, dečjem piscu, glumcu i novinaru, koji je preminuo prekjuče u Beogradu u 84. godini, održala se juce u zgradi Radio-televizije Srbije, gde se okupilo oko sto njegovih prijatelja, poštovalaca i članova porodice. Komemoracija je počela minutom ćutanja, a odmah nakon toga prisutnima je pušten odlomak iz jedne Rašine emisije u kojoj priča o starosti. – Za neke ljude ne može da se kaže da su pokojni. Ne može Raša, od kojeg smo svi učili, da bude pokojni. Nadam se da ćemo već sutra nastaviti da živimo kako nas je čika Raša učio – rekla je Ana Marija Simonović ispred RTS-a na početku komemoracije.
Vitomir Teofilović, književik, filozof i aforističar, ispričao je kako je Raša Popov 1968. godine trebalo da napiše priču o studentskimk protestima koji su se tada održavali. Međutim, on kad ih je video, pridružio im se.
– Zbog toga je posle bio kažnjen, ali je za tu kaznu uvek govorio da je nagrada. Voleo je nas mlade, tada smo se i upoznali, i svi su postali ugledni intelektualci, umetnici. On to tada nije mogao da zna, ali je osetio – ispričao je Teofilović.

On je još rekao da je bio je čudo raznovrsnosti.

– Raša nije samo glumio naučnika, već je nauku i poznavao. Bio je sinteza zabavnog i poučnog kakva se i u svetu retko viđa – istakao je Teofilović.
Raša Popov je rođen 26. juna 1933. godine i bio je književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik „Mokrinskih novina“, ali i zvezda dečje televizijske emisije „Fazoni i fore“. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.
Bio je sjajan narator koji je na vrlo jednostavan način oduvek umeo najmlađoj publici da dočara suštinu veoma ozbiljnih pojmova. Većina starije generacije ga se seća iz prvog serijala „Fazoni i Fore“ (1993), oni nesto mlađi iz drugog serijala (2002).

Zajedno sa Ljubivojem Ršumovićem realizovao je četrdeset nastavaka TV serije „Šešir bez dna“, u kojoj Raša na čudesno lak način iz svog velikog iskustva, znanja i mašte, kao i iz zbilje oko nas, sklapao poučne priče o biljkama, životinjama, ljudima, o raznim događajima i pojavama u kojima se kriju odgovori na mnoga dečja pitanja.

Raša Popov biće sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju, 22. aprila u 13 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *